miercuri, martie 10

Life ..


Azi mi s-a oferit o mica dar superba lectie de viata. Prin cateva vorbe am inteles multe lucruri, de care eram si inainte constienta, dar e altceva cand auzi o persoana vorbind despre asta la modul liber, fara constrangeri. Profa mea de franceza e geniala. Pur si simplu o admir, ca profa si ca persoana. Plus ca avem si gusturi comune in materie de carti:>. Dansa e cea care ne-a facut sa intelegem unele lucruri legate de viata, lucruri pe care nu orice profesor le-ar vorbi, sacrificandu-si astfel ora. Dadeam sa intram in clasa, cand profa a pus ochii pe cercelul unui coleg si s-a apropiat de el sa-l atinga. Acesta imediat a vrut sa-l dea jos, crezand ca urmeaza vesnica morala 'Te crezi mai interesant daca porti cercel?'. Profa insa l-a oprit, explicandu-i ca a vrut doar sa vada ce material este si ca nu o priveste pe dansa ce purtam, cum sau unde. Evident ca ramasesem putin nedumeriti. Pana acum, majoritatea profilor, in special diriga au vesnic ceva de spus de rau la adresa noastra. Si nu numai. Adultii in general. In opinia lor, adolescentii sunt niste entitati in formare ce trebuie sa ia seama la exemplele din jur, exemple considerate de catre cei mari, potrivite. Ceea ce adultii nu inteleg si nu o vor face niciodata (desi sunt si exceptii) e ca adolescenta este deopotriva perioada cea mai frumoasa din viata, dar si cea mai dificila. Asa cum te formezi in acest timp, asa vei si ramane. Daca tot privind in jur, dai numai de porti inchise, de interdictii si constrangeri, cum poti invata ce e bine si ce e rau ? Cum poti alege pe ce drum vei porni mai departe cand totu` se bazeaza doar pe reguli .. nu stim sa fim spontani, sa vedem dincolo de anumite bariere, fie ele sociale sau etc ? Stim sa ii judecam pe cei diferiti marginalizandu-i ca nu-s precum restu` .. dar intr-o lume in care toti merg precum oile dupa cioban, e mare lucru sa ai propria cale, desi esti singur, te ai pe tine. Nu toti suntem buni la un anume lucru si fiecare are modul sau de a-si exprima personalitatea sau de a-si impune punctul de vedere. Poate ca na, individul x, din exterior e un ciudat. Poarta haine nepotrivite, are o frizura iesita din comun si vocabularul sau nu exceleaza. Dar la desen e cel mai bun. Talentul sau nu il poate avea acel y cu 10 pe linie la mate si info. Ati prins ideea? Fiecare are un talent al sau, o vocatie .. iar scoala propriu-zisa nu este cea care te face om, ci cea a vietii. Liceul si n facultati ce ii urmeaza nu fac decat sa te urce pe o eventuala scara mai inalta, sa iti confere o pozitie buna in cadrul societatii insa nicio diploma sau job super bine platit nu face din tine o persoana mai buna. Esentialul tot in suflet se gaseste, acolo unde este cel mai greu de ajuns. Profa a zis-o la modu` cel mai frumos .. pacat ca n-am retinut eu intocmai ca sa reproduc exact . .dar a fost ceva de genul: 'Incercati! Caci experienta se castiga numai prin incercari, prin riscuri .. daca tu ca adult nu inveti de la copii, esti un om nul'. Respect ! :)


5 comentarii:

George Colang spunea...

dar asta nu inseamna ca nu treb sa inveti si u de la adult...

Alle spunea...

@Offshore : Nu am zis ca e o regula asta, si noi putem invata de la adulti, dar nu toti adultii sunt exemple de urmat ;)

Claudia spunea...

x, y, n :))
Genial bai :">. Respect pt. profa ta . >:D<

Unknown spunea...

foarte tare postul...ai noroc ca ai profi care va invata si ceva folositor, sau ma rog mai folositor decat majoritatea;))

Alle spunea...

@Disturbed : Mersi, pacat ca nu-s toti profii asa :))