luni, decembrie 1

Adolescenta ?!? ..


Este varsta intrebarilor, a indoielilor, varsta la care ne formam personalitatea si pe noi insisi ca oameni. Nu stiu exact ce as putea spune despre aceasta.E o perioada dificila,de tranzitie, cand totul ti se pare complicat, dar vrei sa fie simplu, cand incerci sa te afirmi si totul pare a merge pe dos. E vremea in care realizezi ca nu mai esti rasfatatul fara griji de pana acum si cand trebuie sa ai mai mult curaj ca niciodata,e timpul in care iti descoperi propriile forte, puterea de a o lua de la capat cand simti ca toata lumea e impotriva ta si de a incerca si fii mai bun.Dar de fapt ce inseamna sa fii mai bun? Sa fim mai buni reprezinta sa uitam macar o clipa de egoismul pe care, inevitabil, ne caracterizeaza pe multi dintre noi, si sa incercam, pe cat posibil sa intelegem ca oricat ne-am dori, nu putem schimba lumea dupa bunul nostru plac, si nici macar nu se merita sa facem acest lucru.

In zilele noastre este din ce in ce mai greu sa fii adolescent, gandindu-te ca totul e nedrept si ca esti singurul care te afli intr-o situatie proasta. Apar tentatii de tot felul cum ar fi : drogurile, tigarile, alcoolul, insa doar noi suntem cei care putem decide daca se merita sa cadem prada lor,sau nu E greu sa fii tu insuti cand anturajul te face altfel? Deseori e greu sa iti gasesti propria identitate, desi incerci sa cauti un anume model in ceilalti, de preferabil este sa vrei sa fi tu insuti, nu o copie a cuiva.
Trebuie sa intelegi ca lumea nu este cum o vedeai prin ochii de copil, ca toti se schimba si nimic nu ramane la fel, ca increderea se castiga in timp, dar intr-o clipa o poti pierde si de recastigat .. e ceva mai greu. Acum este momentul cand intelegi sensul prieteniei adevarate, care de altfel, este si foarte greu de gasit, incepi sa te intrebi daca ea, ca toate lucrurile din jur, are un motiv, sau chiar vine din suflet.

E usor sa te lasi inselat, insa noi, in primul rand, ca oameni, avem puterea de a vedea dincolo de aparente. Avem capacitatea de a intelege ca in spatele unei masti de inger, se poate ascunde o personalitate total diferita de cea afisata. Dar nu o facem. Cadem mereu in aceeasi capcana, fara sa intelegem ca in viata, aspectul fizic nu e totul, ca nu e de ajuns sa arati bine, daca creierul tau e gol si cultura generala nu iti permite sa porti o conversatie. Un chip frumos ajuta intr-adevar, insa este la fel de trecator ca timpul, ceea ce nu se vede la suprafata, si anume sufletul.. acela e adevaratul tezaur.

Cu ocazia trecerii perioadei copilariei, descoperim ca nu mai avem puterea de a trece asa usor peste propriile sentimente, in mintea noastra facandu-si loc multe intrebari ce deseori raman fara raspuns, intrucat adultul de langa noi prefera sa ne lase sa le gasim singuri. Incepem sa ne gandim de ce uneori e atat de greu sa primim ceea ce ne dorim, de ce altii pot avea totul, pe cand altora dorintele li se indeplinesc abia cand au renuntat la ele si de ce tindem sa cerem prea mult unei persone care nu poate sau nu stie sa ofere. Avem parte de primele dezamagiri de natura emotionala, traim sentimente contradictorii si momentele de confuzie sunt mai dese. E perioada in care o iubire neimpartasita iti poate lasa inima pustie, incapabila de a mai simti ceva, dar in acelasi timp, poti fi gata sa o iei de la capat; acum afli ca de fapt un sentiment nu se exprima, ci se simte,dar adolescenta e si vremea in care realizezi ca nu te-ai indragostit de o persoana,ci de o imagine perfecta a acelei persoane,creata in propria minte,imagine care in realitate nu exista. Aceste greseli te pot ajuta pe viitor, daca stii sa inveti din ele si sa incerci sa nu le mai repeti.

Langa termenii ce definesc notiunea de adolescenta, se pot alatura si altii, cum ar fi teama, emotia, furtuna de sentimente si trairi, sentimentul de liniste, dar si o furie nestapanita cand adolescentul se simte neinteles de cei din jur, preferand astfel sa isi creeze o lume a lui, in care sa se poata refugia cand da de necaz. Dupa parerea mea, acest lucru nu e bun..intr-adevar..la un moment dat poate ajuta .. dar pentru cat timp? Acestor tip de adolescenti, consider ca le lipseste taria de a infrunta lumea inconjuratoare si de a incerca sa mearga inainte cu capul sus.

Aproape maturi si mult prea copii, ne gandim cum am putea defini perioada prin care trecem.Unii spun ca este cea mai frumoasa perioada din viata unui om, altii din contra spun ca este foarte greu sa te intelegi cu un adolescent, caci pentru fiecare, experientele prin care trece si situatiile in care este pus ii formeaza parerea despre lumea inconjuratoare, implicit perioada adolescentei.

Pentru mine, adolescenta este inca sub semnul intrebarii. Desi pot spune ca m-am schimbat mult, in privinta mentalitatii, inca nu ma consider destul de matura si nici nu am inteles tot ce se intampla la aceasta varsta. Dar toate la timpul lor, deocamdata, lucrurile merg bine si nu cred ca as vrea sa schimb multe… sau cine stie :)


...

Niciun comentariu: